Tovább a megkezdett úton – Soha Gergővel beszélgettünk a tavaszi rajt előtt

A dobogó harmadik helyét elfoglalva várja a hétvégi folytatást NB II-es felnőtt csapatunk. Rendkívül szoros a bajnokság élmezőnye így minden egyes megszerzett és elhullajtott pontnak nagy jelentősége lehet majd a végső elszámoláskor.

A VBSK felkészüléséről Soha Gergő vezetőedző nyilatkozott oldalunknak.

palotahandball.hu: Gergő! Mikor kezdte az idei tréningeket a csapat és heti hány alkalommal gyakorolnak a srácok?

Soha Gergő: Üdvözlöm az olvasókat! A felkészülést megkezdtük január harmadikán, heti öt tréninggel. A csapat nagyrésze középiskolás, akik igyekeznek megjelenni az összes foglalkozáson a tanulmányi kötelezettségeik mellett és van egy kisebb felnőtt mag, a rutin, akik a munka mellett heti két-három edzésen tudnak részt venni. Törekszünk Szepivel jól menedzselni ezt a felállást és kihozni a maximumot a srácokból!

palotahandball.hu: Megkerülhetetlen kérdés sajnos, hogy a jelenlegi járványhelyzet mennyire befolyásolta az elvégzett munkát?

Soha Gergő: Természetesen van hatása a sport minden területén így nálunk is. Amennyiben valaki kicsit is megbetegszik, elővigyázatosságból inkább nem jön edzésre. Több betegség hullám is előfordult a csapatnál, de az elmúlt két évben ez velejárója a sportnak.

palotahandball.hu: Volt-e vagy várható-e változás az elsőcsapat keretében a tavasszal?

Soha Gergő: Túl nagy változás nem történt a csapaton belül, egy minimális mozgás volt, de az elmúlt pár év történései már arra figyelmeztetnek (pandémia, magánélet), hogy legyünk felkészültek amennyire tőlünk telik. Játékosokat igazolni egyre nagyobb kihívás, szinte lehetetlen, így a saját nevelésű játékosainkat, akik a munkájukkal kivívják maguknak a lehetőséget, előszőr az ifjúsági csapat edzésein és mérkőzésein mutathatják meg elhivatottságukat. Amennyiben ott bizonyítja elszántságát, utána beépítem a felnőtt csapatba és azt a megtiszteltetést is elnyerheti munkájával, hogy a remek szurkolótáborunk előtt játszhat a felnőtt csapatban.

palotahandball.hu: A közelmúltban ért véget a részben hazánkban rendezett Európa Bajnokság, amit vélhetően a legtöbb kézilabdában dolgozó szakember figyelemmel követett. Szakmai szemmel hozott újat az EB és a csapatok ill. meglátásod szerint merre tart jelenleg a világ élvonala és mi az, amit alacsonyabb szinten is érdemes alkalmazni a honi csapatoknál?

Soha Gergő: Taktikailag csak minimális változások vannak az adott válogatott csapatok játékában, ami szembetűnő az az erőnlét, állóképesség a gyorsaság és ellentmondást nem tűrő akarat folyamatos fejlődése. Amiknek az elsajátítása rengetek munkával és hatalmas elhivatottsággal jár. A magyar válogatott elkezdett egy látható irányvonalat követni és jó pár honi elsőosztályú csapat. Az utánpótlásban egy országosan egységes irányvonal meghatározása szükséges volna, hogy a mai fiatalokat az utánpótlás és később a felnőtt válogatottakba könnyebben be lehessen építeni. Akik viszont nem jutnának el olyan magas szintre, a képességeiktől függően bármilyen csapatban játszhatnának, mert ugyan azt a kézilabda alapot kapták, bárhol is tanulták azokat.

palotahandball.hu: Sajnos a magyar válogatott nem jutott tovább csoportjából és csalódást keltve korán befejezte szereplését az EB-n. Miben látod a kudarc okát és lehet-e hosszú távú hatása a magyar kézilabdára vagy nincs tragédia és sikerülhet hamar túllépni az idei botláson?

Soha Gergő: Véleményem szerint nincs tragédia, sajnos a csapat menedzselése és a média nagyban közrejátszott abban, hogy ilyen mélységben van megélve ez a kiesés. Ebben a válogatottban valóban több lehet, de addig amíg nincs vagy alig van olyan játékos aki húzóember a csapatában aki nemzetközi szinten is jól kvalifikált, nehéz jó teljesítményt nyújtani akkora nyomás alatt amit a média és hazai rendezés generált. Valószínűleg a kisebb táborba tartozom egy ilyen véleménnyel és emellé még bízom is abban, hogy a hibákból tanulva és kijavítva azokat, a következő válogatott tornán már sokkal jobban szerepel a csapat. Csak pozitívan.

palotahandball.hu: Nem csak a felnőttek edzője vagy, hanem a te irányításod alá tartozik a jelenleg az NB I Nyugati csoportjában szereplő ifjúsági együttesünk is. Számukra mit hozhat a folytatás, mik a célok a csapattal kapcsolatban?

Soha Gergő: Az ifistáink a magyar elsőosztályban mérettetik meg magukat hétről-hétre, ami nagy lehetőség a fejlődésre. Az országban egyedüli utánpótláscsapatként, amelynek a felnőtt csapata a harmadosztályban és nem az első kettőben versenyez. Nagyban hozzájárulva felnőtt csapatunk stabilitásához, kevés NBII-es csapat mondhatja el magáról, hogy kineveli a játékosait. A legjobbjainkat rendre elviszik tőlünk a fiatalabb csapatainkból is, ami egy pozitív visszajelzés az utánpótlásedzőink és a klub munkája felé. Sajnos az anyagi lehetőségeink nem engedik a versengést más nagyobb klubokkal a játékosokért.

Az ifi bajnokságban a célunk, hogy bele erősödjünk és versenyképesek legyünk olyan csapatok ellen ahol már ebben a korban az országból összeválogatott srácok ellen kell megmérkőznünk a mi helyi csapatunkkal.

Végezetül nagyon szépen köszönjük, hogy ezúttal is rendelkezésünkre álltál és válaszoltál a kérdéseinkre. Sikeres tavaszi folytatást kívánunk csapatainknak és persze neked! HAJRÁ BÁNYÁSZ!

Soha Gergő: Köszönjük szépen az érdeklődést! Várjuk már a mérkőzéseket és bízunk benne, hogy a nagyszerű szurkolótáborunk előtt játszhatjuk azokat! Mindig jól jön az a plusz egy ember a pályán!

Jó szerencsét!