Történet

Várpalotán 1952-ben alakult meg az első férfi kézilabda szakosztály. A csapat 1953-ban nevezett be a megyei bajnokságba. 1958-ban a klubból kiváltak néhányan és Várpalotai ITSK néven szerepeltek néhány évig, de 1961-ben már ismét a VBSK keretein belül sportolnak tovább. 1962-ben már a dobogón végez a csapat és a hazai nézőszám is 400-500fő körül alakul. 1962-ben már a Várpalotai Bányász nyeri a bajnokságot és osztályozón feljut az akkori NB II-be.

Az 1966-os év újabb sikert hoz a város kézilabdaszerető közönségének. A Bányász csapata nyeri az Országos Kézilabda Ifjúsági Kupát olyan egyesületeket maga mögé utasítva, mint a Bp.Honvéd, a Bp.Spartacus vagy éppen a Pécsi Bányász. 1968-ban már az NB II-ben is érmet ünnepelhet a klub. A Székesfehérvár és a Komló csapatai mögött bronzérmes a Várpalota. 6 évvel később pedig az aranyat is a „Bányász fiúk” nyakába akasztják. Az NB II 1974. évi bajnoka a Várpalotai Bányász Sportkör és a következő idényt már az NB I/B-ben kezdheti. Még ebben az évben a Magyar Népköztársasági Kupa keretein belül a többek között Kalóval és Gubányival felálló bombaerős Tatabányai Bányász ellen játszhat a csapat és kitűnően helytáll. (17:23) A mérkőzést egyébként 1200(!)néző tekintette meg a helyszínen.

1979-ben bronzérmes a csapat az NB I/B-ben az Ózdi Kohász és a Székesfehérvári MÁV Előre csapatai mögött. Itt fontos megemlítenünk, hogy csak ebben az évben nyeri meg az NB II-es bajnokságot a Veszprémi Építők csapata (A mai Telekom Veszprém). Ez azt jelenti tehát, hogy hosszú éveken keresztül Várpalota volt a megye kézilabda fellegvára! Gyakorlatilag innentől kezdődik a veszprémi férfi kézilabda felfuttatása.

1981. Újabb érem, de ezúttal a legszebben csillogó! A Várpalotai Bányász lesz az NB I/B aranyérmese és története során első alkalommal feljut a sportág honi legmagasabb divíziójába az NB I-be!

Az NB I/B élmezőnye:

1.Várpalotai Bányász

2.Újpesti Dózsa

3.MÁV Előre

4.Komlói Bányász

1982 őszén az NB I-es nyitányon a Várpalota ellenfele a korábbi bajnok és kupagyőztes Tatabányai Bányász volt soraiban Hoffmannal, Gubányival, Marosival, Pánoviccsal vagy éppen Kontra Zsolttal. A bányászrangadót 1500 néző tekintette meg a helyszínen és nem kellett csalódniuk. A Palota újoncként hatalmas meglepetésre két vállra fektette nagynevű ellenfelét. A csapat végül 9.helyen fejezi be első NB I-es évét. A klub ezt követően 11 szezonon keresztül szerepel a legmagasabb osztályban (1982-1993), majd a rendszerváltás követő gazdasági ellehetetlenülés következtében visszalépteti csapatát a további küzdelmektől. Visszajutni sajnos a mai napig nem sikerült, de egy valamit nem lehet a Várpalotai Bányász csapatától elvenni. Egyike azon kevés kluboknak, akik történetük során soha ki nem estek az NB I-ből!

I. osztályú tagságunk legjobb eredménye két 4. helyezés volt. (1985-ben ill. 1991/92-ben) Az 1991/92-es szezonban Kaló Sándor irányítása alatt bajnoki elődöntőt játszik a csapat, ahol azonban az akkori Elektromos már leküzdhetetlen akadálynak bizonyul. A 3.helyért vívott csatákból aztán a győri Rába ETO kerül ki győztesen – és lesz bronzérmes – a döntőről lemaradó és ezért kissé csalódott Bányász ellen.

Átlagnézőszámunk I. osztályú éveink alatt meghaladta a 900 főt mérkőzésenként. (1984-ben a legmagasabb átlagnézőszámmal rendelkezett a VBSK)

Legmagasabb nézőszámok:

1800 VBSK – Bp.Honvéd 1984.

1500 VBSK – Tatabánya 1982., VBSK – Ferencváros 1983., VBSK – Bp.Honvéd 1985. és VBSK – Veszprém 1986.

A visszalépést követően sokan más csapatokba igazoltak és a csapat megszűnése is felmerült. Szerencsére erre nem került sor. A megmaradt játékosokra (Szedlák, Balogh G., Bakacs, Nagy R., Szilágyi) épülő gárda benevezett a megyei bajnokságba és fölényesen meg is nyerte azt.

Az 1994/95-ös szezonban már az NB II-ben nyer bajnokságot a csapat 22 mérkőzéséből 20-at megnyerve. 1995 és 2000 között ismét az NB I/B-ben szerepel a klub. Ezután pedig hol az NB I/B-ben,hol pedig az NB II-ben vitézkednek a vörös-feketék.

A 2008/09-es NB II-es szezont ismét az élen zárja a Várpalota. A Kiss Szilárd által irányított csikócsapat átrohan a mezőnyön. (Vereség az első fordulóban az Ácsi Kinizsi otthonában,majd zsinórban 21 győzelem áll a nevük mögött)

A 2009/10-től tehát ismét a sportág második vonalában a Bányász. Az újonc csapat az előkelő 5.helyet szerzi meg a sportág második vonalában. Néhány bosszantó pontvesztés mellett meglepetésszámba menő győzelmeket arat. Ilyen  pl. a Komló ellen idegenben aratott fölényes győzelem,amikor 40 gólt szerzett a VBSK Bányász „testvércsapata” ellen! A 2011/12-es idény pedig elhozza a Bányász számára az első osztályú éveket követő korszak legjobb bajnoki eredményét. Zsigmond György irányítása mellett az NB I/B-s dobogó 3. fokára állhat a Palota és a 170 gólt jegyző Putics Bence révén a gólkirályi címet is elhódítja.

Ezután két közepes teljesítményű szezon következett (7. és egy 8. hely), majd egy balul sikerült bajnoki év végén sajnos a tabella utolsó (14.) helyén zár a vörös-fekete alakulat. A mezőny feltöltésének köszönhetően még egy évet a másodosztályban tölt a csapat, de ebben nincs semmi köszönet. Az alaposan meggyengült kerettel nekivágó, drasztikusan megfiatalított Várpalota szerzett pont nélkül zuhan ki az NB I/B-ből és lesz újra a harmadosztály tagja.

Innen kezdjük újraépíteni a múltunkhoz méltó jövőt!

JÓ SZERENCSÉT!

Hajrá Bányász!