Kihívásokkal teli tavasz előtt a VBSK

A tavaszi szezon megkezdése előtt Soha Gergővel felnőtt csapatunk vezetőedzőjével tekintettünk kicsit vissza az elmúlt év fontosabb eseményeire.

palotahandball.hu: Gergő! A tavalyi szezonnak egy jelentősen megfiatalított csikócsapattal vágott neki a VBSK. A keretből sokan a 2018/19-es szezon folyamán estek át a tűzkeresztségen és lettek a felnőtt gárda tagjai. A  Bányász végül az 5. helyen végzett a bajnokság végén úgy, hogy néhány ellenfelünk ellen meglepően magabiztos sikert arattak fiataljaink. (pl. a Tarján és a Szentgotthárd idegenbeli 7 gólos legyőzésére gondolunk) Eltelt egy év… Hogy látod mennyivel másabb a mostani csapat illetve szerinted miben fejlődtek a fiatalok és mi az, amin még mindenképpen sokat kell dolgozniuk?

Soha Gergő: Üdvözlöm az olvasókat! Egyszerű a válasz, mindenben fejlődniük kell és folyamatosan… De komolyra fordítva a szót, sokat gyarapodott a tudásuk a srácoknak az elmúlt időszakban, fizikálisan és mentálisan is, viszont nem bízhatjuk el magunkat és igényt kell formálnunk magunkban a további fejlődésre. A legnagyobb nehézséget az önbizalmuk milyensége okozza, mert ugye kifele óriási van, mint sportoló, viszont a belső vívódásuk a környezetük reakciói, nagyban befolyásolja az énképüket. Tudom, és többször jelzem feléjük, hogy sokkal többre képesek, mint hiszik, ehhez kell a támogató közeg, amit egyre jobban el kell sajátítanom nekem és a környezetüknek, közösen könnyebben tudunk előre haladni.

palotahandball.hu: Az őszt egy mondhatni papírforma vereséggel indította a Bányász a bajnoki címvédő Nemesvámos otthonában, majd tulajdonképpen nagyrészt hozták a fiúk a kötelezőket. Ez alól talán kilóg negatív irányban az újonc Komárom elleni hazai pontvesztés, de ez talán nem is olyan meglepetés elnézve a komáromiak ősszel nyújtott teljesítményét. Ők vélhetően ott lesznek majd a végelszámolásnál is. Pozitív löketet adhat viszont a bajnoki cím egyik várományosa, az Ajka elleni megszerzett pont, ráadásul utóbbi nem is akármilyen körülmények között született!

Soha Gergő: A Nemesvámos elleni mérkőzésen hit nélkül játszottunk és túlságosan tiszteltük az ellenfelünket. Bízom benne, hogy a tavaszi kezdésen már érettebben tudjuk kezelni ezt a helyzetet. Határozottabb védekezésre és lendületesebb támadásokra lesz szükségünk. A Komárom ellen sajnos nem volt meg a „gyilkos ösztön” bennünk, és így a jó erőkből álló ellenfelünkkel döntetlent játszottunk. Az listavezető Ajka ellen viszont jó játékot mutattunk, jól küzdöttek a srácok, megérdemeltük azt az egy pontot. Ami még nagyon fontos, hogy a szurkolóink is kifejezetten élvezték azt a küzdelmet.

palotahandball.hu: Láthatóan négy együttes úgymond „kilóg” a bajnokságból felfelé, hiszen a negyedik VBSK és az ötödik helyezett győriek között 8 pontos jelentős különbség van, míg az első négy csapatot csak egy hajszál választja el egymástól. Hatalmas harc várható tehát a dobogós helyezésekért. Mivel 3 riválisunk közül egyiket sem sikerült két vállra fektetnünk az ősszel (ráadásul ebből kettőt hazai környezetben fogadhattuk), látszólag lépéshátrányban van csapatunk. Persze a helyzet koránt sem reménytelen! Mit gondolsz beleszólhatnak ebbe a harcba a „bakonyi kalapácsosok” is?

Soha Gergő: Egyértelműen harcban vagyunk! Nincs könnyű dolgunk, viszont minden meccset szeretnénk megnyerni, ezért dolgozunk. A fontos mérkőzésekre a szurkolóink elszoktak minket kísérni, akkor is ott van velünk az a plusz, amit ők tudnak adni számunkra. Ebben a négyesben a rutin szól legkevésbé mellettünk, de jó edzésmunkával, hozzáállással és akarattal, mi is ott lehetünk a végelszámolásnál. Én hiszek a srácokban, Szepivel igyekszünk, kihozni belőlük a maximumot.

palotahandball.hu: Végezetül nem kerülhető meg a kérdés, hogyan zajlott a felkészülés illetve volt-e változás a játékoskeretben?

Soha Gergő: A felkészülésünk némileg visszakanyarodik az utánpótlás neveléshez. Mivel a csapat nagyrésze ifjúsági játékos vagy még fiatalabb, így próbáltuk őket egyénileg fejleszteni, még 2005-ös születésű sportolónak is adtunk lehetőséget, kipróbálni magát a nagyok között. Előremutató munkát végzett ő és az egész csapat is, többen már észreveszik magukon, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt 2 és fél évben. Számomra fontos, hogy higgyenek magukban az élet minden területén.

A csapat formálódik, a gyengébb anyagi lehetőségeink ellenére is vannak, akik így is minket, a munkát és a felvázolt céljainkat választják. Bízunk benne, hogy egyre vonzóbbak leszünk a munkamorálunk miatt és az újakkal a jelenlegi keretet kiegészítve egyre jobb csapattá érhetünk.

Érkezett két ifikorú, de felnőtt tapasztalattal is rendelkező játékos: Szabó Balázs 1999-es születésű beállós és Fenyvesi Marcell 2000-es születésű átlövő, ők eddig csak ellenfélként tapasztalhatták a csarnokunk, remek hangulatát. Továbbá van három régi-új játékosunk: Végh Szabolcs, Daruság Bálint és Mecseki Bálint személyében. A fiúk beilleszkedése villámgyorsan ment, a jó ismeretségek által.

Egy távozónk is van, Foki Dávid, akit nehéz szívvel, de annál szívesebben engedtünk át a NEKA-nak, a további fejlődése érdekében. Dolgozz tovább, ugyan olyan keményen! Büszkék vagyunk rád Dávid, sok sikert kívánunk!

Szeretnénk, hogy innen Várpalotáról, ahol a kézilabda igen fontos az itt élők számára, egyre többen juthassanak el az elsőosztályba esetleg a válogatottságig. A vezetőség és edzői stábunk mindent megtesz ennek érdekében, hogy az óvódás korú gyerkőcöktől a felnőtt csapatba kerülésig, minden adott legyen ahhoz.

palotahandball.hu: Búcsúzásképpen köszönjük, hogy a palotahandball.hu rendelkezésére álltál. Sok sikert a srácoknak tavaszra és talán minden várpalotai kézilabda kedvelő nevében mondhatom: Mi rajtunk nem múlik, ott leszünk mellettetek, szóljon a HAJRÁ BÁNYÁSZ!!!

Soha Gergő: Köszönjük az érdeklődést és a számunkra nagyon fontos és jóleső támogatásotokat! Jó szerencsét!