Tavaszi rajt előtt kéziseink

A járvány miatt meglehetősen kesze-kuszára sikeredett az NB II őszi szezonja. Szerencsére felnőtt csapatunk le tudta játszani mérkőzései nagy részét. A jelenlegi tabellára pillantva azt láthatjuk, hogy míg a győrújbarátiak mindösszesen 4 bajnokijukat tudták abszolválni, addig pl. a Kisbér már 10-nél tart, azaz nem tudni mikor kaphatunk reális képet a most folyó bajnokságról. Reméljük minél előbb helyére kerülnek a dolgok és az élet is a megszokottak szerint zajlik majd.

Hogy miként érinti klubunkat a COVID járvány, illetve milyen körülmények között készül csapatunk a tavaszi folytatásra, arról Németh Balázst a kézilabda szakosztály vezetőjét faggattuk.

palotahandball.hu: Szia Balázs! Az elmúlt évek azzal teltek, hogy a szakosztály gazdálkodását a múltbéli hibák után helyre rázzátok, ami még mindig sok munkát és gondot jelent a vezetőség számára. Ha ez nem lett volna elég a tavalyi évben jött ez a járványhelyzet és sok minden megváltozott. Milyen hatással volt a COVID a klub helyzetére, gazdálkodására?

 

Németh Balázs: Szia, üdvözlöm a kedves szurkolókat is. Lassan 4 év telt el, hogy Varga Zolival átvettük a kézilabda szakosztály vezetését. Eseménydús időszak volt, mert gazdaságilag nagyon mélyről indultunk, de egy felfelé menő hullámvasútként jellemezném az elmúlt időszakot, ahol folyamatosan potyogtak ki a csontvázak a szekrényből, de úgy tűnik a 2021. évet úgy tudjuk már elkezdeni, hogy komoly anyagi áldozatok árán, de hivatalosan is le tudtuk zárni a 2012-2016. közötti elszámolási időszakot. Ha lehet ilyet mondani, akkor a klub immunrendszerét tekintve szerencse, hogy nem korábban jött ez a vírus. Azt gondolom most már ezzel a helyzettel is meg tudunk birkózni. A vírushelyzet gazdasági hatásait igazán csak a következő szezonban lehet majd érezni. Sokkal nagyobb veszteségként értékelem, hogy egyre gyorsabban fogyatkoznak a régi nagyjaink, akiket már nem ismerhetnek meg a fiatalok.

 

palotahandball.hu: Nyilván más egyesületek is ugyanígy meg kell küzdjenek a jelenlegi helyzettel. Van arról információtok, hogy egyéb településeken ez milyen hatással van a klubokra és adott esetben a klubok segítőkészek-e illetve toleránsak-e a másikkal szemben, ha szükség van rá. (Gondolunk itt pl. a mérkőzések elhalasztására)

 

N.B.: Ahogy tapasztalom mindenhol máshogy próbálják kezelni a helyzetet. Településenként, osztályonként eltérőek a problémák. Alapvető nehézség, hogy a sportlétesítmények egy része zárva tart. Ez leginkább az állami fenntartású iskolákra igaz, ahol alacsonyabb szintű bajnokságban szerepelnek a csapatok ott például edzeni sem tudnak. A Gál Gyula városi sportcsarnokot tudjuk használni és mivel utánpótlás csapataink országosan is magasan jegyzett osztályokban játszanak, így az ellenfeleinknek sincs teremproblémája. Ezekben az osztályokban az őszi szezon végén elmaradt mérkőzések leginkább a vírus fertőzés jelenléte miatt történtek, de ezeknek egy részét már januárban pótolni tudtuk. Többségében rugalmasan mennek a mérkőzések pótlásai. Már minden elmaradt találkozónak van új időpontja. A 16 év alatti korosztályokban, ahol tornarendszerben találkoznak a gyerekek, ott igyekszünk mi is segíteni a többi klub és a Magyar Kézilabda Szövetség munkáját azzal, hogy olyan csapatok helyett is vállalunk be tornarendezést, akiknek jelenleg nincs termük, így nem lenne biztosított a fordulók, mérkőzések megrendezése.

 

palotahandball.hu: Azt hiszem máshol sem örülnek neki, de Várpalotán különösen fájdalmas lehet a nézők és a szurkolók távolléte a sporteseményekről. Mit gondolsz mikor változhat a helyzet, mikor telhetnek meg újra a lelátók?

 

N.B.: A szurkolók távolléte nekünk különösen fájó pont, hiszen a városban nagyon népszerű a kézilabda és tulajdonképpen tavaly március óta nem igazán láthatták kedvenceiket élőben szurkolóink. Ősszel, amikor még lehetett mérkőzésre jönni maszk viselése mellett, nagyon fegyelmezetten betartották az előírásokat, így ha hasonló feltételek mellett engedélyeznék, akkor természetesen beengednénk a szurkolókat. Azt sajnos nem tudhatom előre mikor változik majd a helyzet. A tippem az, hogy a tavaszi szezon zárt kapus lesz. Az, hogy ez pesszimista vagy optimista tipp majd eldől.

 

palotahandball.hu: Véleményed szerint a jelenlegi helyzet milyen hatással lehet a közeljövőre nézve? Klubok megszűnését vagy esetleges visszalépéseket hozhat-e ez a szituáció?

 

N.B.: Nem tudom hány helyen eredményezi a helyzet az utolsó szöget a koporsóban, de a kézilabda is teljesen átrendeződőben van. Azt lehet látni, hogy itt is, mint minden más sportban csökken a hátország. Bár a hivatalos számok nem ezt mutatják, de ahogy a megyei labdarúgásban is tűnnek el csapatok, úgy a kézilabdában is jelen van ez a tendencia. Annyira talán nem látványos, mert a labdarúgáshoz képest a kézilabda jóval kisebb réteget érint és sokkal látványosabbak tudnak lenni az elhagyott focipályák, de a valóság itt is az, hogy csökken a csapatok száma, ezzel együtt valamilyen szinten esik a színvonal is. Az NB2 felnőttben is nagy különbség van az első harmada és a többi csapat között, talán majd ezt kiegyenlíti az MKSZ azon terve, hogy egy csoportos profi NB1/B-t szeretnének a jelenlegi kelet-nyugati bontás helyett, így sok csapat fog leszállni az NB2-be, ami jót tehet majd a bajnokság színvonalának. Viszont ez is azt erősíti, hogy csökken a csapatok és a minőségi játékosok száma.

 

palotahandball.hu: Kicsit beszélgessünk a hátországról is. A VBSK utánpótlás csapatai, mint említetted is nívós bajnokságokban lépnek pályára hétről-hétre. Náluk is észlelhetők a gondok, sok a hiányzás, elmaradt mérkőzés illetve a szereplésük megfelel-e az elvárásoknak?

 

N.B.: Ez egy nagyon nagy terjedelmű téma, nem egyszerű röviden megfogalmazni. Szerencsére az utánpótlásunk stabilnak mondható és megfelelő kezekben van. Az ovisoktól egészen az ifjúsági korosztályig mindenhol szép létszámmal dolgozhatnak edzőink, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk tovább növelni a tömegbázist. A jelenlegi utánpótlásunk erejét is az adja, hogy kiemelkedő színvonalú és erős múltja van a kézilabdának. Az NB1-ben töltött több, mint 10 szezon erős alapokat adott a későbbi generációknak is, így folyamatosan házon belül tudjuk kitermelni a következő edzői garnitúrát is. Ez az, ami kiemeli Várpalotán a kézilabdát a többi sportág közül. A múlt olyan erős szakmai alapokat ad, amire a jelenben is bátran támaszkodhatunk. Az edzőink az idősebb korosztályból rendelkeznek NB1-es múlttal várpalotai színekben, míg a fiatalabb korosztály, ha játékosként nem is járt azon a szinten, de többségük testnevelési egyetemet végzett szakember, így minden korosztályban szakszerűen tudják fejleszteni a gyerekeket. Ezzel az edzői garnitúrával és a heti 4-5 edzéssel, továbbra is biztos kezekben van a várpalotai utánpótlás. Nincsenek számszerűsíthető elvárások az utánpótlásban, de a cél, hogy minél magasabb szinten tudjanak versenyezni a gyerekek és sajátítsák el az adott korosztályban szükséges tudást, így válhat belőlük ifjúsági/felnőtt korukra kézilabdázó. Az alsóbb korosztályokban, hivatalosan nem is számolják az eredmény.

A vírus az utánpótlás nevelésünk terén olyan tekintetben érezteti hatását, hogy sajnos most a nagy sikerű Ovikézi programunkat szüneteltetni kényszerülünk, így nem jutunk el a legkisebbekig, pedig a vírus előtt már 7 oviban voltunk jelen és nagyjából 100 fővel tudtak dolgozni szakembereink Szili Dániel irányításával.

A következő lépcsőben a kisiskolás korosztályban (U7-U10) Horváth János, Galambos Bence és Hersics Kiara foglalkozik a kicsikkel. Horváth János hosszú idő után tért vissza a Bányász kötelékébe és lelkiismeretes munkájával sokat tud segíteni a legkisebbek toborzásban is. Ezekben a korosztályokban sajnos még nem igazán volt utánpótlás forduló a vírus miatt. A következő februári fordulót is törölték már így talán márciusban már pályára is tudnak lépni. A Nepomuki iskolát nem érintette a bezárás, így itt tudnak folyni a legkisebb korosztályos edzések.

A gyermekbajnokságban (U11-U15) a legkisebb korosztályt (2009-10) Szili Dániel versenyezteti. Ők tudtak már ősszel mérkőzéseket játszani, azonban az utolsó fordulók már náluk is elmaradtak, így nagyon várják a tavaszi folytatást. Az edzéseire is visszatért már mindenki, úgyhogy tudnak ismét megfelelően dolgozni. A fölötte lévő korosztályt Grüll Gábor viszi, ők végigjátszották az őszi szezont. Bogdány Gábor 2006-os csapata az U15 1. osztályban tudott indulni, így sikerült bekerülni az ország 16 legjobb csapata közé. Szoros mérkőzéseket játszottak az őszi szezon során, ami megfelelő alapot adhat a jövőre nézve. Az U15 és U14 bajnokságokban a vírus miatt tavaszra változott a lebonyolítás itt területi alapú beosztások lettek, szerencsére a régiónkban sok az erős felnőtt NB1-es háttérrel rendelkező csapat, így a fejlődésük biztosítva van.

A gyermekbajnokság fölötti első korosztály az U16 egy teljesen új bajnokság volt, ahova természetesen neveztünk a 2005-2006-os korcsoporttal. Itt terület alapú beosztás volt, ami garantálta a legmagasabb szintű mérkőzéseket, hiszen az ellenfeleink a veszprémi és füredi akadémia a Tatabánya, Győr és a Cunder csapata voltak. Itt nem csak a saját csapatunk teljesítményére vagyunk büszkék, hanem arra is, hogy a csoportot toronymagasan megnyerő BFKA – Veszprém gárdájában négy olyan várpalotai játékos is van, akik nemrég még a Bányász mezében játszottak és erősségei a Veszprém csapatának.

A serdülő II. osztály nyugati csoportjában szerepel Lakó Levente vezetésével a 2003-2005-ös korosztály. Ők stabil szereplői ennek az osztálynak. Nagyon kiegyenlített küzdelem folyik ebben a csoportban. Érdekesség egyébként, hogy a csoportban szereplő 12 csapatból 7 budapesti, tehát valahol már itt is érződik, hogy magasabb szinten kikopnak a vidéki utánpótlás nevelő bázisok.

Az ifjúsági I. osztály nyugati csoportjában harmadik szezonját húzza a 2000-2002-es korosztály Soha Gergő vezetésével, Szedlák Tamással kiegészülve. Megtiszteltetés és hatalmas eredmény számunkra, hogy a legjobbak között edződhetnek a fiatalok. Ez teljesen más szint, mint amihez az utóbbi években hozzá voltak szokva itt Várpalotán, de a srácok próbálkoznak becsülettel helytállni. Ha valaki ránéz a tabellára megkérdőjelezheti azon kijelentésemet, hogy ez óriási eredmény, hiszen a tabella hátsó felében foglal helyet minden szezonban a csapat, viszont az első osztályú mérkőzéseken sokkal többet fejlődnek, mintha veretlenül vezetnének egy megyei szintű bajnokságot. Amit ezeken a mérkőzéseken tapasztalnak azt később a felnőttben sok évig tudják majd kamatoztatni, valamint az utánpótlásban is megfelelő jövőképet tudunk adni a fiataloknak, hogy itt is elérhetőek a legmagasabb osztályok.

 

palotahandball.hu: Akkor kanyarodjunk vissza az NB II-es rajthoz. Volt-e változás a szünetben a csapat háza táján illetve mit vársz a tavaszi folytatástól?

 

N.B.: A csapatban nem volt változás. Január elején elkezdték a munkát és készülnek a hosszú szezonra. Az ifi már túl van 3 mérkőzés pótlásán őket kiegészítve a felnőtt játékosokkal, ha minden jól megy 2021. február 13. szombaton Ácson kezdjük a tavaszi szezont és egészen május 22-ig minden hétvégén lesz felnőtt mérkőzésünk, beleértve a húsvéti szombatot és május elsejei hétvégét is. Az ifi mérkőzésekkel együtt heti 2 mérkőzést fog játszani a csapat 5 hónapon át, tehát jósolni is nehéz, hogy mi lesz a vége a lényeg, hogy mindenki maradjon egészséges és ha kevés sérüléssel kibírjuk a tavaszt, akkor a dobogó mindenképpen reális cél lehet.

 

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert csapatainknak az előttük álló megmérettetéseken! HAJRÁ BÁNYÁSZ!