Soha Gergő értékelte a mögöttünk hagyott 2018/19-es szezont

Tavaly nyáron nagy változásokat élt meg a VBSK NB II-ben szereplő felnőtt együttese. A korábban az utánpótlásban eredményesen tevékenykedő Soha Gergő debütált a felnőtt csapat vezetőedzőjeként. Személye nem volt ismeretlen a csapattagok számára, hiszen sok fiatal kapott az év során lehetőséget azok közül, akiknek Gergő már a korábbi években is edzője volt az utánpótlásban. A keret rutinosabb tagjaival pedig még ő maga is együtt kézilabdázott a Bányász színeiben.
A srácok minden előzetes elképzelést felülmúlva nagy lendülettel kezdték a bajnokságot. Első hét bajnokijukból hatot megnyertek és csak egyetlen góllal, nagy balszerencsével maradtak alul a tavalyi bajnok veszprémiek (Veszprémi KKFT U23) ellen is. Az ősz hátralévő mérkőzésein sem vallott szégyent a csikócsapat és reményekkel teli kezdhették a tavaszt. A tavaszi eredményeket tekintve talán a győri fiatalok elleni vereség volt leginkább fájó, a többi kudarc – bár nyilván nem okoz örömet – valahol megfelelt a papírformának. Sajnos az eredmények alakulásának következtében a csapatnak a végére nem volt esélye a dobogóra kerülni és végül az 5.helyen végzett.
Soha Gergőt kérdeztük ő hogyan látta a hátunk mögött hagyott szezont.

palotahandball.hu: Gergő! Ha tavaly nyáron valaki azt mondja, hogy ezzel a fiatal csapattal a bajnokság 5. helyén végzünk, elfogadtad volna?

Soha Gergő: Még véletlenül sem! Sajnos így sikerült a szezon, pedig többet szerettünk volna elérni. Csalódottak vagyunk, hogy nem érhettünk oda legalább a dobogóra.

palotahandball.hu: Mi az amiben véleményed szerint megkérdőjelezhetetlenül fejlődött a csapat és mi lehet az, amibe még sok munkát kell fektetni az edzéseken és a mérkőzéseken?

Soha Gergő: A csapat a jó kezdést a keményen elvégzett alapozó munkájának köszönhette és, hogy a védekezésünket sikerült, pontosítanunk, csiszolgatnunk. Ha az egész szezont veszem figyelembe, akkor talán a jól záró falunkat emelném ki. Természetesen tovább kell fejlesztenünk ezt is, ahogy a kézilabdánkban mindent, edzésről-edzésre. A támadójátékunk több mérkőzésen döcögött, ott sokat kell még fejlődnünk.

palotahandball.hu: Az eredménysort áttekintve, te mely mérkőzéseket emelnéd ki, mely mérkőzésekben volt véleményed szerint több lehetőség, pontszerzési esély?

Soha Gergő: Amit már te is említettél, az Éles féle veszprémi csapat ellen ha bedobjuk az időntúli hétméteresünket egy ponttal többünk lenne. A Telekom Veszprém U23-as csapatától is eggyel kaptunk ki az ősszel egy jó mérkőzésen. Mégis számomra a legjobb teljesítményünket a hazai Nemesvámos elleni mérkőzésen láthattam a csapattól. A vereség ellenére, több szempontból is így gondolom. A szezon legjobb küzdése volt csapatként, taktikailag és koncentrációban is szinte végig jól teljesítettünk, viszont az ellenfélnek volt egy Iváncsik Gergője és Gulyás Pétere. A fiatal csapatunk számára minimum ilyen szintű mérkőzésre van szüksége, hasonló hozzáállás és teljesítmény mellett és akkor ez a csapat kinőheti magát a jövőben.

palotahandball.hu: Akkor már ne kerüljük meg azt a kérdést sem, hogy volt-e olyan találkozó, amelyen esetleg szerencsével sikerült pontokat szereznünk?

Soha Gergő:
Nem érzem úgy, hogy lett volna ilyen. Előfordult, hogy rossz napot fogtunk ki, de fizikálisan szerencsére, többnyire jobban bírtuk a mérkőzéseket a mezőny alsó-középházához képest. Kivétel a győri mérkőzésen, amit ugyancsak említettél. Rendkívűl, dekoncentráltan játszottunk azon a mérkőzésen. A végjátékokat pontosítanunk kell, mert jövőre erősebb mezőny lesz ennél is, és nagy jelentősége lesz annak, hogy melyik csapat koncentrál jobban a végén.

palotahandball.hu: Még hosszú a nyár és változhatnak a keretek, vélhetően közvetlen riválisaink lehetőségeikhez mérten még erősebbek lesznek. Ha jövő nyáron is egy 5. helyet elért együttes trénereként beszélgetünk itt, azzal elégedett lennél?

Soha Gergő:
Sajnos nagyon nehezen tudok elégedett lenni és egyértelmű nemmel tudok válaszolni. Minden mérkőzésen úgy megyünk ki a pályára, hogy győztesen akarjuk elhagyni azt, nem lesz ez másként a következő szezonban sem. A fiataljainknak ez a szezon nagy tanulópénz volt. Hiába említettem nekik, hogy teljesen más „kávéház” vár rájuk a felnőtt NBII-es és az Ifjúsági első osztályban. A saját bőrükön kellett megtapasztalniuk a dolgot, hogy megjöjjön az a bizonyos tűz, vágy a tovább fejlődésre és netán a sikerre, hogy ezekért nap mint nap keményen dolgozni kell.

palotahandball.hu: Végezetül sok-sok munkát a felkészülési időszakra és kívánjuk, hogy mindez kamatozzon majd az új szezonban!
Soha Gergő:
Köszönjük szépen! A csapat pihen egy keveset az alapozás megkezdése előtt, de a munka addig sem áll le. A vezetőség és a Várpalotai Bányász edzői stábja is dolgozik azon, hogy hogyan tudnánk a csapatainkkal tovább fejlődni az utánpótlásban és a felnőttben is egyaránt!
Kellemes pihenést a nyárra mindenkinek! Jó szerencsét!